Ako sa definute, čo je racionálna strava, podľa akého kľúča? – Zdravé Noviny

Ako sa definute, čo je racionálna strava, podľa akého kľúča?

Mení sa podľa „state of art“ poznatkov a dôkazov, nie dramaticky. Ide o poznatky získané v rozsiahlych epidemiolog. A klinických štúdiách, pretože „západná medicína je medicína postavená na dôkazoch (“Evidence based medicine”), kt. majú rôznu úroveň (podobne ako v škole hodnotenie). Napr. v min roku boli zverejnené údaje o tom (Kearns a spol.), že v 60-tych a 70-tych rokoch boli štúdie sponzorované potravinár. Loby najmä […]

Adela Penesová

Mení sa podľa „state of art“ poznatkov a dôkazov, nie dramaticky. Ide o poznatky získané v rozsiahlych epidemiolog. A klinických štúdiách, pretože „západná medicína je medicína postavená na dôkazoch (“Evidence based medicine”), kt. majú rôznu úroveň (podobne ako v škole hodnotenie).

Napr. v min roku boli zverejnené údaje o tom (Kearns a spol.), že v 60-tych a 70-tych rokoch boli štúdie sponzorované potravinár. Loby najmä výrobcami sladených sýtených nápojov a zamlčali fakty o škodlivosti nadmernej konzumácie jednoduchých sacharidov ako sú cukry (tie čo chutia sladko- sacharóza, glukóza, fruktóza,…) na KVS zdravie. Okrem toho bolo dokázaný ich negatívny vplyv na riziko vzniku obezity a cukrovky 2. Typu.

Ďalším kritériom je uhol pohľadu z hľadiska prevencie ochorení KVS systému prevencie onkologických ochorení, v mnohom s avšak prelínajú.

Racionálna zdravá strava:

Konsenzus: žiadna extrémna diéta, čo sa týka pomeru makronutrientov ako sú sacharidy, tuky a bielkoviny WHO (svet. Zdrav. Org.) odporúča pomer 50% sacharidov, 20-25% bielkovín a max. 20-30% tukov. Extrémne dôležitá je ale ich KVALITA a celkový energetický príjem.

Základné odporúčania:

  • Obmedzte príjem červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov, jedzte viac rýb a morských plodov, hydiny a najmä rastlinných zdrojov bielkovín (strukoviny, obilniny a orechy), mäso nie viac ako 2x do týždňa.
  • Vyhýbajte sa potravinám obsahujúcim trans-mastné kyseliny, ktoré sa najviac nachádzajú v nekvalitných margarínoch, stužených pokrmových tukoch a rôznych polotovaroch (pukance, čipsy, fast food…). Max. 1%.
  • Obmedziť konzumáciu nasýtených mastných kyselíncholesterolu, uprednostnite mono- a polynenasýtené formy tukov a dbajte o dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín. O pomere omega 6 a omega 3 sa diskutuje, u nás je však pomer vysoký (16:1, treba sa priblížiť k 4:1).
  • Príjem tuku: 15 až 30 % (tieto údaje sú uvedené ako podiel na dennom kalorickom príjme) – prevažne rastlinné NETROPICKÉ oleje (olivový, repkový, ľanový, tekvicový, avokádová a pod.), avokádo, orechy, olejnaté semená, mastné /morské/ ryby (losos, tuniak, …). Nevhodné tuky sú s vysokým obsahom satur. tukov ako je kokosový a palmový tuk.
  • Príjem bielkovín: 10 – 25 % – prevažne ryby, hydina, strukoviny, mliečne výrobky.
  • Príjem sacharidov: 50 – 65 % – prevažne obilniny a celozrnné potraviny (chlieb, pečivo, cestoviny, vločky, ryža natural a pod.). U6 konzumácia cca 90g celozrnných výrobkov denne má pozitívny vplyv na zníženie rizika KVS ochorení a konzumácia viac ako 200 g takýchto potravín znižuje aj riziko rakoviny, najmä rakoviny hr,. čreva a konečníka, zlepšuje imunitu, chron. zápalov. ochorení a pod. Športovci s vysokým kalorickým výdajom môžu primerane zvýšiť podiel jednoduchých sacharidov.
  • Príjem vlákniny: usilujte sa dosiahnuť denný príjem na úrovni minimálne 0,5 g na kilogram vašej telesnej hmotnosti – kombinujte vlákninu vo vode rozpustnú (ovos, ryža natural, strukoviny, ovocie, zelenina) aj nerozpustnú (pšenica, raž, jačmeň, ovocie, zelenina).
  • Jedzte predovšetkým prirodzenú rastlinnú potravu, vrátane celozrnných potravín, strukovín a dostatočného množstva rôznych druhov ovocia a zeleniny (najmä čerstvej- 1/2 kg denne!) a v obmedzenej miere orechov a semiačok.
  • Jedzte čo najmenej rafinovaných sacharidov, cukrovpridaného cukru (vrátane ovocných štiav!)
  • Zabezpečte si dostatočný príjem vápnika a vitamínu D.
  • Nepridávajte do svojho jedla zbytočnú soľ a obmedzte príjem potravín a pochutín s vysokým obsahom soli.
  • Príjem tekutín: dbajte o primeraný pitný režim a primeranú hydratáciu, vyhýbajte sa obom extrémom (dehydratácií aj neurotickému pitiu). Ideálne je piť vodu a nápoje bez obsahu cukru či kalórií.
  • Pite čo najnižšie množstvo alkoholu, príjem alkoholu obmedzte na maximálne 1 drink (žena) a 2 drinky (muž) za deň. Alkohol nepite každý deň a vyhýbajte sa aj občasným excesom (1 drink = 1,5 dcl vína (obsah etanolu 11 %) alebo etanolový ekvivalent (cca 15 g etanolu) iného druhu alkoholu).
  • Uprednostňujte čo najšetrnejší spôsob tepelnej úpravy stravy (varenie, dusenie, príprava nad parou, restovanie, neprepaľovať tuky, rýchla tepelná úprava s teplotou max do 150°C, nevhodné je vyprážanie…)
  • Každý deň sa aspoň raz poriadne zadýchajte pri fyzickej aktivite, každú hodinu sa aspoň krátko poprechádzajte, nikdy v práci ani doma neseďte dlhšie ako 2 hodiny v kuse. Veku a zdravotnému stavu primerane intenzívna fyzická aktivita vytrvalostného (aeróbneho) aj silového charakteru je nevyhnutná každý deň.

Veľmi efektívna sa ukázala stredomorská strava, či semi-vegetariánsky model stravovania

Trnas mastné kyseliny
Trnas mastné kyseliny

Najväčšie rozpory aj medzi odborníkmi: TUKY, vajíčka.

Je však neakceptovateľné ak sa k strave vyjadrujú nekvalifikovaní ľudia ako sú fitness tréneri, max. s kurzom o diétách, keď počas hl. Správ pustia do éteru informáciu napr. že slanina je zdravá- to nie je Pravda, po 1. kvôli vysokému obsahu satur. Tukov, určite nie je vhodná ani z pohľadu rizika rakoviny, keďže údené výrobky či už mäsové, alebo iné výrobky sú KARCINOGÉNNE. Obsahujú karcinogény 1 kategórie tak ako azbest!

Neznamená to však, že saturované tuky treba úplne vynechať, len zredukovať ich excesívny príjem. Jednoznačne škodlivé sú však trans mastné tuky. Trans MK sú asociované s celkovou mortalitou, aj mortalitou na KVS ochorenia, tie sa nachádzajú aj prirodzene v mäse. Výrobkoch a okrem toho pri výrobe stužených tukov . EU tlačí na parlamenty členských krajín prijať zákon, kt. by stanovil povinnosť výrobcov potravín udávať množstvo trans MK a ich max. množstvo by nemalo prekročiť 1%. Takýto zákon už majú 3 roky v Maďarsku.

Fakty: Aj jednorázový príjem diéty bohatej na saturované tuky (SAT) spúšťa poruchu funkcie inzulínu v tkanivách a nielen to zhoršuje funkciu endotelu, čiže vnút. Výstelky ciev- toto je považované za prvý rok v vzniku ateroskelor.

Vajíčka

70% ľudí je hyporesponzívnych na konzumáciu cholesterolu (cca 30-40% sa vstrebáva z potravy). Mnohé látky vo vajíčku majú antimikrobiálny, imunomodulačný, antioxidačný, protirakovinový alebo antihypertenzný efekt, zdroj lecitínu a cholínu. Treba však povedať aj negatíva: Lecitín (približne 250 mg vo veľkom žĺtku) je premenený črevnými baktériami na trimetylamín (TMA), ktorý je následne oxidovaný pečeňou na pro-aterosklerotický trimetylamín oxid (Wang Z., Nature. 2011;).

Výsledok metaanalýzy: príjem viac ako 4 vajíčok týždenne môže zvýšiť riziko KVS ochorení o 6% a DM2 o 29% (Li Y. Atherosclerosis. 2013).  Fínska štúdia (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study) toto však nepotvrdila ani u ApoE4 nosičov- teda nosičov rizikovej genetickej alely.

Ako sa vedecky skúma racionálna strava- ako to prebieha?

Sú štúdie na animálnych modeloch, čiže na laborat. Zvieratách, čo  ale nemusí platiť u ľudí. Preto sa overujú poznatky v klinických štúdiách. Na NIH kde som 2?5 roka pôsobila v NIDDK, sekcii výskumu obezity a diabetu sme mali celé 5 poschodie Phoenix Indiana Medacal Center venované výskum sme dobrovoľníkov a pacientov hospitaliz. Na 10 dní až 10 týždňov. Skúmal sa napr. vplyv jednotlivých makronutrietnov na 24 hod výdaj energie- na to sme mali 2 tzv. metabolické komory, kde pacient trávil 24 hod a merala sa spotreba kyslíka a produkcia CO2. Ak však izokalorická strava znamenala len napr. Nadbytok proteínov celkový EE neovplyvňuje

Na čo zaujímavé ste prišli pri tomto skúmaní (Niečo vás výrazne prekvapilo?)

Prekvapilo nielen mňa, ale aj mnohých vedcov, že za masívnu epidémiu obezity nezodpovedá jeden príp. niekoľko hl. génov, ale ukázalo sa že genetiky hrá úlohu len max. v15% príp za vyššie riziko OB, napr. ak máte 6 rizikových mutácií asociovaných s OB tak Vaše BMI sa zvýši len o 2 kg/m2 (norma je 25), čo stále nevysvetľuje OB. Vyplýva z toho že jadrom problému je nadmerný energ. príjem a nedostatok pohybu a to vidno už u detí – 25% ich má nadváhu a OB!

Mohli by sme rozobrať jednotlivé formy stravovania:
vegetariánstvo- áno ak je správne zložená strava, riziká: nedostatok Fe, vit. B12- časté anémie

Vegánstvo
raw strava- nie

Bezlepková strava
BMJ Dr. Lebwohl a spol. publikovali výsledky štúdie, kde preukázali že ľudia kt. nemajú celiakiu ale stravujú sa bezlepkovo majú vyššie riziko KVS ochorení!!! prečo? chýba im vláknina, kt. je zdraviu prospešná a okrem iného pomáha udržiavať “zdravú črevnú flóru”- mimochodom máme v črevách cca 2 kg črevných baktérií a nie je jedno kt. kmene prevládajú, sú samozrejme iné u vegetariánov ako u omnivorov (všežravcov).

paleo/keto
– nie, veľa bielkován a tukov- riziká z hľadiska obličiek, KVS riziká ale aj funkcie pečene, riziko kolorekt. Ca rpi nadmernej konzumácii proteínov a tukov.

Zdrav. indikácie v medicíne: epilepsia a neurolog. dg, inak ŃIE!

Dôvod:

  • Hormonálna aktivácia proteolýzy a lipolýzy – adrenalín, glukagón, GK→ AK, pyruvát, laktát a glycerol pre glukoneogenézu (energeticky náročná: spotreba 6 ATP) Dôsledok: Vznik ketolátok: kys. Octová, acetoctová, maslová → ketóza → ketonémia → ketoacidóza (pH˂7,34) → ketolátky v moči → závažný zdravie ohroz. stav
Naša štúdia a vplyv na metabol. tukov-
Naša štúdia a vplyv na metabol. tukov-

Diéty podľa krvných skupín
Úplne nepodložené,  je to ako čítať z kr. gule v r. 2014 v časopise PLOS ONE vyšli výsledky veľkej štúdie kde sa nepotvrdilo, že kv. skupiny súvisia s adherenciou k nejakej diéte.

Oddelená strava
Čo z toho reálne má priaznivé účinky na zdravie a čo je nezmysel

POTRAVINOVÉ INTOLERANCIE
Test z krabičky a z kvapky krvi. nezmysel, vyjadril sa k tomu aj prezident českej imunolog. a alerg. spol. doc. Dr. Kohout. Je to len nekalý biznis

TRANSPLANTÁCIA črev. mikroflóry
Ako ju ponúkajú komerčné dietet. poraden. firmy- klystír a následná instalácia čr. mikroflóry za 1500 eur- nezmysel!!!

Medicínske využitie – dg- opak. infekci a chron. hnačky zapríč. Clostr. difficile- áno má to indikáciu a robí sa to cez zanojejunálnu sondu. tj. do tenk. čreva.

Diéty podľa nutrigenetiky/nutrigenomiky- tento ved. odbor je “v plienkach”, vieme príliš málo na to aby sme

Či sú dnes potraviny kvalitnejšie, ako kedysi. NIE, priemysel. výroba a znečistenie prostredia, atóm. elektrárne,…. PBC Chemko Strážske. PBC, Sú v pôdach, ale vysoké obsahy sú napríklad aj v sedimentoch z dna Zemplínskej šíravy. Chemickej záťaže sa nezbaví ani o tisíc rokov, patrí k najviac znečisteným na svete!

Či označenie Bio je zárukou zdravej potraviny:
Žiaľ nie celkom

0 comments

Leave a Reply

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter