Amarant – silná zbraň v kuchyni – Zdravé Noviny

Amarant – silná zbraň v kuchyni

Táto bezlepková obilnina je u nás známa skôr pod názvom láskavec. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju ľudia poznajú už približne 8000 rokov nielen ako potravinu, ale aj ako liečivú rastlinu. Pre tamojších Indiánov slúžila ako “sväté zrno” a používali ju pri rituálnych obradoch. Základné informácie Svetlými ružovými kvetmi pripomína dekoratívnu rastlinu. Vysádza sa v […]

Amarant v polievke

Táto bezlepková obilnina je u nás známa skôr pod názvom láskavec. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju ľudia poznajú už približne 8000 rokov nielen ako potravinu, ale aj ako liečivú rastlinu. Pre tamojších Indiánov slúžila ako “sväté zrno” a používali ju pri rituálnych obradoch.

Základné informácie

Svetlými ružovými kvetmi pripomína dekoratívnu rastlinu. Vysádza sa v máji, keďže na rast potrebuje dostatok slnečných lúčov a na druhej strane jej neprekážajú ani dlhšie obdobia sucha. Dosahuje výšku 1,5 – 2 metre a produkuje miniatúrne semienka podobné maku. V prírode sa vyskytuje až šesťdesiat druhov tejto rastliny, ale v potravinárstve majú využitie iba tri.

Amarant

Účinné látky

Amarant neobsahuje lepok, nachádza sa v ňom mnohonásobne viac proteínu ako v iných obilninách, množstvo minerálnych látok – vápnik (4-krát viac ako pšenica), železo, horčík (2-krát viac ako pšenica), meď, zinok, draslík a vitamíny A, B, C, E.
Takisto obsahuje aj väčšie množstvo vlákniny v porovnaní s inými obilninami. Jeho súčasťou sú i nenasýtené mastné kyseliny, bojujúce proti LDL cholesterolu, esenciálna aminokyselina lyzín,podporujúca tvorbu mozgových buniek a rutín, priaznivo pôsobiaci na cievy. Týmto zložením hravo konkuruje i mnohým výživným živočíšnym produktom.

Pre koho je vhodný?

  • pre celiatikov – neobsahuje lepok
  • pre cukrovkárov – nízky obsah cukru
  • pre diétujúcich – nízky glykemický index, zasýti na dlhšiu dobu
  • pre športovcov – podporuje nárast svalovej hmoty

Účinky na zdravie

  • Zlepšuje imunitu.
  • Znižuje vysoký cholesterol.
  • Pôsobí preventívne pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
  • Podporuje tvorbu a regeneráciu mozgových buniek.
  • Lieči popáleniny a urýchľuje hojenie jaziev.
  • Pôsobí preventívne pred osteoporózou.
  • Urýchľuje metabolizmus.
  • Zlepšuje trávenie.
  • Pomáha pri zápche.
  • Prečisťuje hrubé črevo od nečistôt.
  • Podporuje liečbu pri rakovine hrubého čreva.
  • Pôsobí preventívne pred hemoroidmi.

Kde ho nájsť?

Amarant nájdete v obchodoch najmä vo forme múky, oleja, semienok, vločiek, cestovín či extrudovaných chlebíkov. Býva tiež súčasťou niektorých sladkostí – amarantové chrumky, tyčinky, sušienky.

Ako sa pripravuje amarant?

Príprava amarantu je veľmi jednoduchá, porovnateľná s prípravou ryže. Na jeden hrnček amarantových semienok dva hrnčeky vody, štipka soli. Hrnček amarantových semienok prepláchnite vodou, potom vložte do hrnca a zalejte dvoma hrnčekmi vody. Varte približne polhodinu.

Amarant v kuchyni

Z amarantu si môžete pripraviť raňajky v podobe müsli či vločiek. Dobrým tipom je aj kombinácia amarantových zŕn s inými zrnami, ovocím a príprava kaše. Z amarantovej múky si môžete tiež pripraviť cesto na palacinky alebo pečivo.

Dôležité miesto má v jedálničku vegetariánov a vegánov, ktorí ho používajú ako zdravú prílohu k jedlám (k zelenine, cestovinám, tofu…) Ľudia, obľubujúci mäso, zase ocenia na obed či večeru orestované amarantové zrná na olivovom oleji, ktoré sú chutné najmä ku kuracine. Ak máte chuť na rizoto, amarant vás v tejto kombinácii tiež určite nesklame.

 

0 comments

Leave a Reply

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter